Składniki:
12 białek
250 g przesianego cukru pudru
250 g migdałów
0,5 laski wanilii
pół tabliczki gorzkiej czekolady
masło
mąka Lukier: 200 g przesianego cukru pudru
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki mleka
1 kopista łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Białka należy ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder. Zemleć migdały razem ze skórkami i delikatnie połączyć z pianą, dodając zeskrobaną z laski, posiekanę wanilię i pokruszoną czekoladę. Wyłożyć masę niezbyt grubo do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piec około 40 minut w niezbyt gorącym piekarniku (180 stopni). Przygotować lukier: cukier puider utrzeć dokładnie z łyżką roztopionego masła, łyżeczkę kawy rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącego mleka i połączyć z cukrem. Ostygły mazurek posmarować lukrem. Mazurek można przybrać migdałami lub skórką pomarańczową.
Wszystkie przepisy