Składniki:
mąka: 60 dag. drożdż: 6 dag. niepełna szklanka mleka
cukier: 25 dag. 3 żółtka
margaryna: 15 dag. masło: 20 dag. 2 torebki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny
szczypta soli,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę cukru i mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę maki wsypać do miski, wlać rozczyn, dodać czwarta część cukru , żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobic ciasto. Rozwałkowane wyłożyc na prostokątna blachę i pozostawic do wyrośnięcia. następnie równomiernie obłożyc kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzać do tem. 200'C. Piec około 25 min.
Wszystkie przepisy