Składniki:
ciasto: 150 g miekkiego masla
1 jajko
250 g maki
125 g cukru
1 op. aromatu cytrynowego lub kilka kropel z fiolki
masa makowa: 3/4 litra mleka
2 budynie waniliowe
2 puszki mandarynek (po ok.300 ml)
500 g gotowej masy makowej (z puszki lub torebki) mozna rowniez samemu zrobic
choc to bardziej pracochlonne
lukier: 100 g cukru pudru
2 lyzki soku z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Zoltko oddzielic od bialka. Z zoltka, maki, cukru, masla i aromatu cytrynowego zagniesc i zrobic kruszonke. Polowa kruszonki wylepic tortownice. 2. Na mleku ugotowac budynie i lekko ostudzic. Z bialka ubic sztywna piane. Mandarynki odsaczyc. Mase makowa, piane i mandarynki ostroznie dodac do budyniu i calosc wylozyc na ciasto. Mase posypac pozostala kruszonka. 3. Pieczemy w 200°C przez ok 60 minut. Po upieczeniu posmarowac lukrem. Pieklam go rowniez z moczonymi w rumie rodzynkami zamiast mandarynek oraz z wisniami.
Wszystkie przepisy