Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki pszennej
1.5 kostki masła
12 dag cukru pudru
5 żółtek ugotowanych na twardo
10 dag. migdałów
łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
jedno jajko
sól. Polewa: 3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka wody
konfitura owocowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Masło z cukrem utrzeć na pianę. Stopniowo dodawać, ugotowane na twardo i przetarte przez sito, żółtka oraz drobno posiekane migdały i surowe żółtko. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć dookoła blachy. Wałeczki z ciasta można ułożyć, również w kratkę i przekładać je konfiturami. Piec około 30 minut, w średnio gorącym piekarniku. Upieczony mazurek polać polewą.
Wszystkie przepisy