Składniki:
CIASTO: - 1 szkl. mąki - 2 łyżki masła - 40 ml.ciepłego mleka 3,2% - 3 jajka (nie z lodówki) - 8 dag cukru - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży NADZIENIE: - 30 dag maku - 25 dag cukru - 3 dag masła - 2 łyżki miodu - 10 dag orzechów laskowych i 25 dag włoskich - 2 jajka - kieliszek wódki - zapach rumowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść, wyrobić aż będzie odchodziło od ręki i miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Mak zalać wrzatkiem i gotować 10 minut, odcedzić i zmielić 3 razy. 3. Na maśle przesmażyć cukier (15 dag) i miód, przestudzić. 4. Orzechy włoskie zmielić, utrzec z resztą cukru, dodać posiekane orzechy laskowe, dodać alkohol, zapach i mak. 5. Ciasto rozwałkować, posmarować masą, zwinąć w roladę. Przekroić na 3 części, ułożyć je w formie. Piec 45 min. w 190 stopniach. Wystudzone wyjąć z formy i polukrować.
Wszystkie przepisy