Składniki:
40 dag makaronu motylki
2 małe cukinie
2 średnie marchewki
20 dag zielonego groszku (może być z puszki)
2 łyżki startego parmezanu
2/3 szklanki kremówki
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

[list] [*] Obrane cukinie i marchewki pokroić w kostkę i osobno ugotować (cukinie 3 min.marchew około 10 min.). Przelać zimną wodą i odsączyć. [*] Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cukinię, marchew, groszek i smażyć ciągle mieszając (1-2 min). [*] Wlać śmietanę, wymieszać i gotować na małym ogniu,aż sos nieco zgęstnieje. [*] Makaron ugotować al dente potem wymieszać go z sosem, podgrzewając go przez chwile. [*] Zdjąć z ognia i wyłożyć na talerz po czym posypać parmezanem. [/list]
Wszystkie przepisy