Składniki:
Ciasto: jajka: 5 sztuk
cukier: 200g
otarta skórka i sok z 1 cytryny
mielone migdały: 150g
orzechy laskowe: 150g
Lukier: cukier puder: 150g
sok z cytryny: 3 łyżki
gorąca woda: 2 łyżki Do dekoracji: łuskane orzechy: 50g
kilka suszonych śliwek
kandazynowana skórka pomarańczowa: 40g
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem do białości. Następnie dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, mielone migdały oraz drobno posiekane orzychy laskowe - wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 45 minut. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie jednolita masa. Upieczony mazurek polukrować i udekorować łuskanymiu migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową i suszonymi śliwkami.
Wszystkie przepisy