Składniki:
Śliwki suszone: 30 dag
jabłka suszone: 20 dag
gruszki suszone: 30 dag
rodzynki królewskie: 10 dag
sok z dwóch cytryn
mandarynki: 2 szt
1-2 puszek ananasa w plastrach
cukier: 3 łyżki
pierniki katarzynki zwykłe bez polewy: 2 opakowania
woda: 3 litry
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Pierniki namaczamy w litrze zimnej wody. 3 litry wody wlewamy do dużego garnka i dodajemy susz owocowy, rodzynki, mandarynki, cukier, sok z dwóch cytryn. Dodajemy zawartość 2 puszek z ananasami i gotujemy przez ok 1/2 godziny. Do gotującej się moczki dodajemy ciągle mieszając rozmoczony piernik. Doprowadzamy moczkę do wrzenia ciągle delikatnie mieszając aby nie powstały kluski. Dobra na zimno jak i na ciepło. Do szklanych naczyń wlewamy moczkę na końcu wkładamy po plasterku ananasa.
Wszystkie przepisy