Składniki:
12 jaj przepiórczych
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 torebki herbaty earl gray
cukier
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jaja gotujemy przez 5-8 minut prawie na twardo. Schładzamy i każde z osobna obtłukujemy łyżeczką, tak by powstała gęsta siatka pęknięć na skorupkach. Wkładamy jaja do rondelka i zalewamy je tylko do przykrycia zaparzoną z 2-3 torebek herbatą. Dodajemy sos sojowy, cukier i sól. Gotujemy na wolnym ogniu wszystko przez 10 minut. Schładzamy i delikatnie obieramy. Podajemy w całości. Kurze możemy zrobić podobnie. Możemy zabarwić je nie na ciemny marmurek, ale sokiem z buraków część, szpinakiem część, kurkuma część.
Wszystkie przepisy