Składniki:
filety z morszczuka: 3
pieprz cytrynowy
bułka tarta: kilka łyżek stołowych
jajko: 1
magi: pół łyżeczki
oliwa z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rozmrożone filety z morszczuka myjemy i tniemy na pół. Po obu stronach sypiemy pieprz cytrynowy. Następnie wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie rozbijamy jajko, dodajemy do niego pół łyżeczki magi i mieszamy. Po upływie 30 minut wyjmujemy rybę z lodówki i panierujemy ją w jajku z magą. Na koniec obtaczamy w bułce tartej. Filety smażymy na oliwie z oliwek, aż panierka osiągnie złoty kolor. Morszczuk jest rybą szczególnie polecaną osobom, które cenią sobie niską zawartość kaloryczną pokarmu. Jego mięso jest bardzo chude, dzięki czemu smakuje wyśmienicie. W dodatku zawiera dużo cennego białka oraz zbawiennych dla zdrowia kwasów omega-3. Rola tych elementów jest nie do przecenienia, a organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie produkować, stąd konieczność dostarczania wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wpływ na pracę wielu organów wewnętrznych w organizmie. Obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ciśnienie tętnicze i wspomagają układ odpornościowy. Wzmacniają też kości i pomocne są przy zaburzeniach emocjonalnych. Dzięki nim organizm produkuje serotoninę i dopaminę zwane hormonami szczęścia.
Wszystkie przepisy