Składniki:
Miód: 200 ml
Masło: 200 g
Cukier: 1/4 szklanki
Jajka: 2 sztuki
przyprawa do pierników: 1 opakowanie
mąka: 1 kg
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

W garnku ogrzewać aż się rozpuszczą: miód masło i cukier. Dodać przyprawy korzenne i wymieszać. Gdy przestygną, dodać jajka i powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto ręką. Rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Po ostudzeniu polać czekoladą lub lukrem i ozdobić orzechami, kolorową posypką itp. Najlepsze są po tygodniu, dlatego proponują zrobić ponad 8 porcji. Są tak pyszne, ze szybko znikają.
Wszystkie przepisy