Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki tortowej

30 dag masła

8 dag cukru pudru

2 torebki (32 g) cukru waniliowego

3 żółtka

sól. Na wierzch: 15 dag śliwek kalifornijskich

150 ml likieru migdałowego

30 dag powideł śliwkowych

garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem po nakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami.
Wszystkie przepisy