Składniki:
4 jajka
15 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
15 dag masła
4-5 łyżek miodu
20 dag mąki
20 g kakao
30 dag bakalii (np. 10 dag orzechów laskowych
10 dag włoskich
10 dag rodzynek)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę, najwyżej godzinę i 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Wszystkie przepisy