Składniki:
4 plastry boczku surowego
4 plastry karkówki
4 plastry łopatki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 cytryny
oliwa
1 lampka wina lub 1/2 piwa
majeranek
przyprawy pożenne
zioła prowansalskie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Do dość dużego naczynia wlewamy 1 lampkę wina lub 1/2 piwa. Dodajemy 3 łyżki oliwy wyciskamy cutrynę, dodajemy przyprawy (obficie), wkrajamy w plastry cebulę i wciskamy czosnek, wszystko mieszamy i odstawiamy. Każdy plaster mięsa poza boczniem kładzieny na desce i rozbijamy delikatnie pięścią. Następnie wkładamy do zrobionej wcześniej marynaty tak aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie (boczek też) i odstawiamy do lodówki na 24h. Solimy dopiero przed położeniem na grilu.
Wszystkie przepisy