Składniki:
jabłka 40dag
mak 20dag
cukier 20 dag
jajka 6 szt
kasza manna 6 łyżek
masło 1/2 kostki
proszek do pieczenia
1 czubata łyżeczka
zapach migdałowy 1 szt.
bakalie. Polewa: masło 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
woda 2 łyżki
kakao 3 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Mak zaparzyć, po ostygnięciu i odsączeniu przekręcić 3 razy przez maszynkę.Cukier utrzeć z masłem, ucierając dodawać po 1 żółtku, następnie mak, mannę, jabłka, zapach, bakalie. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. Piec ok. 60 min. w temp. ok. 200 st. Po wystygnięciu polać polewą. Wszystkie składniki na polewę mieszać do rozpuszczenia składników, podgrzewając na ogniu /nie gotować/.
Wszystkie przepisy