Składniki:
2 szklanki mąki tortowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 kostka margaryny Kasi

4 jajlka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy. Masa makowa:
30 dag maku

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

1 łyżka dżemu śliwkowego

bakalie /rodzynki

smażona skórka pomarańczowa

orzechy włoskie
wierzch: 4 białka
1/2 szklanka cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania dodawać żółtka /kolejne dodać wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą/ a następnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Przygotować masę. Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć przez maszynkę z sitkiem o małych otworach. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mak, dżem, białka ubite na sztywną pianę a na końcu bakalie, delikatnie wymieszać. Przygotować warstwę wierzchnią. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dużą tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Przełożyć do niej najpierw ciasto, następnie masę makową a na wierzch pianę z białek. Piec ok. 50 min.w piekarniku nagrzanym do 200 stopnii C.
Wszystkie przepisy