Składniki:
Ciasto: 250 g mąki

150 g masła

80 g cukru pudru

2 żółtka

50 g orzechów laskowych; Nadzienie orzechowe: 200 g orzechów włoskich

200 g orzechów laskowych

200 g cukru

4 jajka

1 czubata łyżka mąki

1/2 laski wanilii

150 g masła;
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Mąkę, masło, cukier i cukier puder posiekaj nożem. Dodaj żółtka, orzechy i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii. Spód powinien być dość cienki. Ciasto włóż do natłuszczonej formy, ulep brzegi na wysość 2-3 cm. Do środka dodaj gotowe nadzienie. Nadzienie: Utrzyj masło z cukrem i dodaj jajka, mąkę, posiekane orzechy, startą wanilię i wszystko dokładnie mieszaj. Przed pieczeniem ciasto należy ponakuwać widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wszystkie przepisy