Składniki:
1 melon 3 łyżki miodu opakowanie serka mascarpone 4 suszone figi pare wiśni kandyzowanych lyżeczka orzechów wloskich mięta lub melisa do ozdoby
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Na początek przyrządzamy sos serowy. Figi parzymy we wrzątku i kroimy w paseczki. Orzeszki siekamy a wiśnie kroimy na pół. Serek przekladamy do półmiska a następnie dodajemy orzeszki, wiśnie, 1 łyżeczkę miódu oraz figi. Wszytko mieszamy. Melon kroimy na pół, łyżeczką wyjmujemy pestki i kroimy na trzy części. Cząski obieramy ze skórki a następnie pędzelkiem smarujemy zamoczonym w miodzie. Posmarowane melony kladziemy na ruszt i chwilkę opiekamy z każdej strony. Opieczone melony wykladamy na talerz i polewamy sosem ozdabiając calość listkami mięty lub melisy.
Wszystkie przepisy