Składniki:
Składniki ciasta: mąka: 25 dag
cukier: 25 dag
masło:20 dag
jajka: 5szt
skórka otarta z pomarańczy
tłuszcz do formy. Składniki masy czekoladowej: masło: 25dag
gorzka czekolada: 25dag
cukier puder: 20dag
kakao: 2-3lyzki
kieliszek rumu. Składniki masy kokosowej: słodka śmietana 12%: szklanka
cukier:1,5szklanki
wiórki kokosowe: 20dag
kieliszek likieru kokosowego. Do dekoracji: lukier
marcepan
barwniki
suche wafle: 2-3szt
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, makę, skórkę z pomarańczy i wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozsmarować na wyłożonej waflami natłuszczonej blasze. Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. Masa czekoladowa: utrzeć masło z cukrem pudrem, utarta czekolada, kakao i rumem. Masa kokosowa: śmietankę gotować z cukrem, mieszając aż zgęstnieje. Dodać zmielone wiórki kokosowe, gotować kilka minut i wlać likier kokosowy. Ciasto posmarować masą czekoladową (kilka łyżek odłożyć) , przykryć waflem i docisnąć. Na waflu rozsmarować masę kokosowa i odstawić do zastygnięcia. Wierzch udekorować masa czekoladowa, lukrem oraz marcepanowymi ozdóbkami do zrobienia samemu wg uznania bądź gotowymi kupionymi w sklepie.
Wszystkie przepisy