Składniki:
16 porcji: masa: 10 dag masła
10 dag cukru

10 dag posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki mleka

kilka połówek włoskich orzechów

owoce lub skórka pomarańczowa smażona w cukrze
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw upiecz kruche ciasto. Następnie na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć posiekane orzechy i upraż je na złoty kolor. Wtedy wlej mleko, zamieszaj, jeszcze chwilę podgrzej, aż masa stanie się dość gęsta. Wyłóż ją na upieczony placek, udekoruj połówkami orzechów, smażonymi w cukrze owocami lub skórką pomarańczową. Dobrze jest przykryć mazurek ściereczką, aby nie wysechł przed podaniem na wielkanocny stół.
Wszystkie przepisy