Składniki:
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI CIASTO: 2 szklanki mąki
kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru

2 żółtka

MASA: 1/2 szklanki cukru

10 dag czekolady deserowej

po 5 dag orzechów włoskich
arachidowych i laskowych

1/2 kostki masła

2 łyżki kakao

skórka pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć do dużej tortownicy, palcami uformować falisty brzeg. Piec na złoto 20?30 minut w temperaturze 200 C. Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Włożyć czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wsypać kakao, wymieszać. Przestudzić, włożyć masło, mieszać, aż się rozpuści. Na wystudzonym cieście rozsypać posiekane orzechy. Rozsmarować masę czekoladową, odłożyć do zastygnięcia. Ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową.
Wszystkie przepisy