Składniki:
Kruche ciasto: mąka: 3 szklanki
masło: 30dag
cukier puder: 3 łyżeczki
żółtka: 3. Polewa: galaretka owocowa: mniej słodka
schłodzone mleko skondensowane w puszce: 2. Do przybrania mazurka: orzechy
migdały
rodzynki
skórka pomarańczowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy żółtka i wsypujemy cukier puder. Następnie schłodzone masło w drobnych kawałkach. Rozcieramy masło pomiędzy palcami zanurzonymi w mące do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalnych pod palcami grudek. Całość zagniatamy szybko i zdecydowanie. Rozkładamy na posmarowanej masłem blasze. Robimy rant i nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy stanie się złote – wyjmujemy. Mleko w zamkniętych puszkach gotować 3 godziny w wodzie. (Gotowane przez długi czas mleko zgęstnieje a cukier w nim zawarty skarmelizuje się i tak powstanie kajmak.) Po 3 godzinach lekko wystudzić puszki i zrobić szerokie otwory. Na małej patelni rozgrzewamy przygotowaną galaretkę owocową. Gdy jest płynna, wylewamy ją na dno upieczonego ciasta. Po ostygnięciu placka, wyjmujemy go ostrożnie z formy (jest bardzo kruche) i przekładamy na talerz. Nakładamy szeroką szpatułką gorący kajmak i wyrównujemy powierzchnię. Szpatułkę maczamy od czasu do czasu w gorącej wodzie. Dopóki kajmak jest jeszcze półpłynny należy przybrać wierzch tworząc dowolne wzory z bakalii. Kroić po zupełnym wystygnięciu, na nieduże kawałki.
Wszystkie przepisy