Składniki:
Ciasto:
25 dag cukru
2 szklanki mąki
5 jajek
20 dag margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli


Krem:
25 dag masła
1 budyń waniliowy z cukrem
1-2 łyżki cukru
2 i 1/4 szklanki mleka
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Margarynę, cukier, kakao, olej i wodę podgrzewać w garnku, mieszając, do osiągnięcia jednolitej masy. Wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy. Dodać cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Gorzką czekoladę rozpuścić w pozostałej części mleka (1/4 szklanki). Ostudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego na przemian budyń i roztopioną czekoladę. Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem czekoladowym. Schłodzić.
Wszystkie przepisy