Składniki:
bulion rosołowy: półtora litra
marchewki: 5
pietruszki: 5
seler: 2
por: 2
śmietana: 1
ser żółty: 4 małe łyżeczki
grzanki: opakowanie
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki kroimy w kostkę, przy czym natkę oddzielamy od korzenia i zostawiamy, gdyż będzie potrzebna później. Seler dzielimy na kilka grubszych części, a od pora oddzielamy liście a korzeń kroimy na plastry. Warzywa wrzucamy do bulionu rosołowego i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Następnie miksujemy je dokładnie blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec do zupy dodajemy przyprawy i wlewamy śmietanę cały czas mieszając. Przelewamy gotową zupę do talerzy i posypujemy startym serem żółtym oraz posiekaną natką pietruszki. Grzanki dodajemy wedle uznania. Zamiast nich można również użyć groszku ptysiowego. Kremowa zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, który ze względu na swą gęstą konsystencję idealnie zaspokaja apetyt i sprawia, że drugie danie czasem bywa po prostu zupełnie niepotrzebne.
Wszystkie przepisy