Składniki:
makaron: 30 dag
serki topione: 2 duże
pierś z kurczaka: 1
curry/przyprawa do kurczaka
pieczarki: 20 dag
śmietana 12%: 1
woda: pół szklanki
sól
olej/oliwa. margaryna: 2 łyżki
cebula: 1 mała
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka umyć dokładnie i pokroić na cienkie paseczki lub niewielką kostkę. Posypać curry lub przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki, by mięso się zamarynowało. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić na kosteczkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki margaryny, podsmażyć na niej cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż odparuje z nich woda. Na drugiej dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju lub oliwy i wrzucić na nią pokrojoną pierś z kurczaka. Obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać pokrojone na kawałki serki topione. Gotować na małym ogniu, mieszając. Kiedy serki się stopią, dodać śmietankę, wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie dodać podsmażone pieczarki i dokładnie wymieszać. Sos wyłożyć na makaron. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wszystkie przepisy