Składniki:
Makaron 500g (kokardki
grube rurki)
szpinak
może być mrożony
dwa ząbki czosnku
przyprawy sól
pieprz
odrobina masła naturalnego
100 ml śmietany kremówki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron gotujemy z małą ilością soli oraz łyżką oleju - odcedzamy. Przygotowanie szpinaku: może to być szpinak mrożony lub świeży. Na patelni blanszujemy go z małą ilością masła tak aby powstała jednolita masa, dodajemy przyprawy do smaku, sól, pieprz oraz drobno pokrojony czosnek (może być suszony). Na koniec dodajemy śmietanę, nadal dusimy ok. 2-3 min. Na wyłożony makaron na talerzu polewamy sos szpinakowy, można posypać startym serem żółtym. Smacznego
Wszystkie przepisy