Składniki:
Biszkopt:

3 jajka;
3/4 szkl. mąki *proponuję pół na pół m. tortowej i ziemniaczanej;
3/4 szk. cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:

Gotowy krem do tortu CZEKOLADOWY np. Dr. Oetker lub Gellwe *proponuję kremy do których dodaje się tylko mleko. Krem będzie lżejszy i mniej kaloryczny.
Owoce:

400 gr świeżych jagód
inne dostępne owoce - do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

I - Biszkopt: 1. Mąkę wraz z proszkiem przesiać przez sitko o drobnym oczkach (w celu usunięcia grudek oraz spulchnienia mąki); 2. Białka ubić z cukrem - na sztywno. 3. Do białek dodać żółtka - dobrze ubić. 4. Powoli i delikatnie (!) wmieszać mąkę - na najwolniejszych obrotach miksera. 5. Gotowe ciasto ostrożnie przelać do formy i piec 30 min. (Zalecane ustawienia piekarnika oraz czas pieczenia dla ciasta biszkoptowego, podaje producent w instrukcji). II - Gotowy, upieczony biszkopt zostawić do wystygnięcia. Następnie przecinać ciasto na pół. UWAGA! Im biszkopt będzie świeższy, tym trudniej będzie go przeciąć. III - Krem zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodać do niego jagody i wymieszać ręcznie. IV - Przełożyć biszkopt gotowym kremem. Zostawić odrobinę kremu do ozdoby. (Można delikatnie wysmarować kremem ciasto na górze oraz bokach). Ułożyć owoce wg własnej fantazji.
Wszystkie przepisy