Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
1 szklanka mleka
5 żółtek
1//2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
1 galaretka owocowa
250 g masła
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
bakalie
owoce do dekoracji
gorzka czekolada.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Zółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę z żółtek ciągle mieszając.Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu, a następnie ostudzić.Utrzeć masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy.Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Dno średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami.Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, rozsmarować jasną masę, udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.
Wszystkie przepisy