Składniki:
30 dag dowolnego drobnego makaronu
3 jajka
pomidor
1 kawałek kiełbasy
sól
łyżka margaryny
oliwa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowaną porcję makaronu ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sicie i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Pomidor umyć, naciąć lekko skórkę i zalać gorącą wodą. Wyjąć po paru minutach, zdjąć odstającą skórkę i pokroić na kostkę. Lekko posolić i odłożyć do miseczki. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na łyżce margaryny. Pokrojony pomidor i przesmażoną kiełbasę wymieszać z ostudzonym makaronem. Doprawić do smaku. Jajka rozbełtać i wlać do makaronu, kiełbasy i pomidora. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Mieszaninę wszystkich składników wylać na patelnię i smażyć z obu stron aż do uzyskania koloru złocistego. Pokroić na trójkąty i jeść ciepłe. Zamiast kiełbasy można dodać także podsmażone pieczarki, kawałki kolorowej papryki lub ser mozzarella. W podobny sposób można zapiec także ugotowany ryż.
Wszystkie przepisy