Składniki:
50 dag makaronu o dowolnym kształcie podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek
cebula
mała śmietana homogenizowana
woda
sól
pieprz
suszona
bazylia
oregano
oliwa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować pod zimną wodą. Wymieszać z łyżką oliwy. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojoną cebulkę, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Przesmażyć. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie dodać na patelnię z pieczarkami. Smażyć do momentu upieczenia się kurczaka. Całość podlać trzema łyżkami wody, a następnie dodać śmietankę. Całość dusić trzy minuty, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pozostawić jeszcze przez chwilę na małym ogniu, uważając, żeby potrawa się za bardzo nie gotowała. Na talerze wyłożyć porcję makaronu, nałożyć sos z kurczakiem i pieczarkami. Zwolennicy zieleniny mogą udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki. Z makaronem świetnie komponują się małe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół i pogrzane na patelni lub w mikrofalówce.
Wszystkie przepisy