Składniki:
pół margaryny lub masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki kakao
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
duże opakowanie lodów waniliowych
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1.zmiksuj margarynę lub masło z cukrem, dodaj ciągle miksując jajka i cukier waniliowy 2. dodaj po kolei (ciagle miksując) kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól 3. uformuj kulę z ciasta (dodając jeżeli trzeba mąki) i włóż ją na co najmniej godzinę do lodówki 4. rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza 5. na blacie pokrytym odrobiną mąki rozwałkuj ciasto i wytnij z niego szklanką okrągłe ciasteczka. 6. przenoś je używając łopatki na nienasmarowaną blachę. 7. możesz poprosić dziecko by wycisnęło widelcem na ciasteczkach wzorki lub dziurki 8. piecz 10-15 min. 9. poczekaj do wystygnięcia 10. szybko tnij lody na duże plastry, kładź na nie ciasteczko, wycinaj lodowe kółka i rób lodowe "kanapki" 11. każdą zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę
Wszystkie przepisy