Składniki:
spirytus: 1 litr
woda: 750 ml
cukier: 1 kg
kminek: ćwierć szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje dodajemy do niej kilogram cukru i dokładnie mieszamy. Należy całkowicie rozpuścić cukier, aby nie pozostały grudki. Następnie czekamy aż woda z cukrem nieco ostygną (woda powinna być letnia, nie może być zimna) i dodajemy litr spirytusu. Następnie wsypujemy kminek. Całością dokładnie potrząsamy, aby wszystkie składniki się wzajemnie przeniknęły. Kolejnym krokiem jest przelanie wywaru do butli, którą należy skutecznie zakorkować. Alkohol musi stać w niej ok. 5 dni, aby nabrał wszystkich niezbędnych właściwości. Gotowy likier cedzimy i przelewamy do mniejszych butelek, które także zakorkowujemy. Alkohol możemy otwierać i spożywać w dowolnym momencie. Likier kminkowy jest szczególnie polecany do dań pikantnych, mięs i ryb. Smakuje również w połączeniu z ostrymi przystawkami typu chipsy, paluszki.
Wszystkie przepisy