Składniki:

-30 dag grubego makaronu (np. świderki)
- 1 sos pomidorowy z torebki (może być już gotowy z cyklu: boloński
napoli itp.)
- 1 gruszka
- ok. 25 dag szynki bądź po prostu wędliny
która nam została w lodówce
ilość dowolna
- ser żółty do posypania gotowej potrawy
- mielony kminek
- oliwa do smażenia
- zioła prowansalskie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy makaron w nieosolonej wodzie - najlepiej al dente. Na oliwie zesmażamy wędlinę pociętą na kawałki przez ok. 15 min. Przyprawiamy łyżką ziół prowansalskich oraz sporą szczyptą kminku. W miseczce łączymy proszek-sos pomidorowy z 500 ml zimnej wody (nawet jeśli przepis jest na 1 szklankę). Rozpuszczony sos dolewamy do wędliny, gotujemy razem kilka minut. Jeśli sos nadal jest bardzo gęsty - dolewamy trochę zimnej wody. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia.Sos pomidorowy ma jedynie łączyć makaron, nie powinien stanowić głównego smaku, makaron nie może więc w nim 'pływać". Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. i dorzucamy do gorącej potrawy. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Potrawa najlepiej smakuje po ok. pół godzinie, ponownie podgrzana przez kilka minut, tak by smaki wytrawne i owocowy mogły się połączyć. Już na talerzu posypujemy startym serem żółtym wg upodobania. Smaczne, proste danie z ciekawym połączeniem smażonej wędliny i gruszki. Świetne również następnego dnia!
Wszystkie przepisy