Składniki:
Ciasto: 15 dag mąki
l 1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
ok. 1,5-2 łyżki cukru pudru
l jajo
l szczypta soli
l łyżka kwaśnej śmietany. Masa makowa: 20 dag maku
2 szklanki mleka
12 dag masła
10 dag miodu
2 żółtka
3 łyżki cukru
l kieliszek rumu
pół laski wanilii
5 dag posiekanych migdałów
orzechów włoskich i laskowych
5 dag rodzynków
5 pokrojonych fig
czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Zimne masło starannie posiekać z mąką. Dodać jajo, śmietanę, cukier, znów dobrze posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić na ok. 60 min do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty szerokości 1-1,5 cm i długości 10 cm, ułożyć w natłuszczonej formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, aż nabiorą złotego koloru (ok. 15 min). Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, po czym przecedzić przez gęste sito i trzykrotnie zemleć. Rodzynki opłukać, sparzyć, odsączyć. Miód podgrzać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać posiekane bakalie, wanilię, skórkę pomarańczową i miód, dokładnie wymieszać z makiem i rumem, schłodzić. Podawać z kruchymi łamańcami. 100g - 345 kcal.
Wszystkie przepisy