Składniki:
cukinia: 1-2
pieczarki: pół kilograma
papryka: 3 (różne kolory)
pomidory: 1 kg
cebula: 2 sztuki
wywar warzywny: 1 l
oliwa
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Paprykę można sparzyć i obrać ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić paprykę, smażąc ją przez parę minut. Podsmażoną paprykę przełożyć do dużego garnka, zalać szklanką wywaru lub wody i gotować na małym ogniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Podobnie jak cebulę podsmażyć na patelni i dodać do papryki. Cukinię cieniutko obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i wyjąć środek z nasionami. W przypadku młodej cukinii ostatniej czynności wykonywać nie trzeba. Następnie pokroić na kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cukinię. Smażyć, dopóki się nie zeszkli i dodać do garnka. Obrane cebule pokroić w piórka, przesmażyć na oliwie i dodać do gotujących się warzyw. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podsmażyć na oliwie i dodać do garnka. Całość podgotować przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami czosnkowymi.
Wszystkie przepisy