Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie: 2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek

Do dekoracji: cukier puder
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a drugą część schłodzić w lodówce. Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. 2 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. i piec około 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Wszystkie przepisy