Składniki:

40 dag makaronu wstążki
czerwona papryka
brokuł
1/2 puszki groszku
1/2 szklanki śmietany 12%
starty żółty ser
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
tymianek
olej
cebula
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek siekamy, a następnie szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku. Do patelni dodajemy odcedzony groszek i brokuły, wlewamy śmietanę, mieszamy wszystkie składniki i przyprawiamy. W żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu układamy makaron, a następnie warzywka, posypujemy startym serem i tymiankiem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Wszystkie przepisy