Składniki:

kiełbasa
pomidory:4 sztuki
papryka czerwona
papryka żółta
cebula
cukinia
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czosnek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Cebulę i kiełbasę pokroić w talarki. Cukinię w kostkę. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę, paprykę i cukinię. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pierzem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę można posypać natką pietruszki.
Wszystkie przepisy