Składniki:
cukinia: 3 szt.
czerwona papryka: 1 szt.
cebula: 2 szt.
mozzarella: 12 dag
jajko: 1 szt.
przyprawy: Vegeta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Oprószyć środek cukinii Vegetą. Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazdko nasienne. Cebulę obrać ze skórki. Paprykę, cebulę i mozzarellę pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Wymieszać wszystkie składniki. Do pokrojonych warzyw i sera wbić jajko i wymieszać. Farsz przełożyć do wydrążonych cukinii, oprószonych przyprawą. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym (najlepiej w prostokątnym) i przykryć pokrywką lub też folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (180 stopni w przypadku piekarnika z termo obiegiem) i piec około pięćdziesięciu minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę lub folię i zapiekać jeszcze przez dziesięć minut. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania obiadowego. Do zapiekanych cukinii świetnie pasuje sos jogurtowo-czosnkowy.
Wszystkie przepisy