Składniki:
jajka: 3 sztuki
cukier: 4 łyżki
mleko: 200 ml
śmietanka 36%: 400 ml
maliny: 20 dag
mleczna czekolada: 20 dag
cytryna: 1 sztuka
podłużne biszkopty: 40 dag
wiórki czekoladowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem w kąpieli wodnej, aż krem będzie gęsty. Wystudzić. Śmietanę kremówkę mocno schłodzoną ubić, a następnie wymieszać z kremem z jajek, cukru i mleka. Maliny przebrać, umyć i osączyć na sicie. Rozgnieść za pomocą widelca. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, sok wycisnąć. Krem śmietankowy podzielić na 3 części. Jedną wymieszać z rozgniecionymi malinami, drugą z roztopioną czekoladą, a trzecią z cytryną i sokiem cytrynowym. Dno i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Wylać na nie krem czekoladowy i schłodzić. Gdy stężeje, wylać kem malinowy i ponownie schodzić. Jako ostatni wylać krem cytrynowy i wstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi. Deser można przygotować nawet dwa dni przed planowaną imprezą.
Wszystkie przepisy