Składniki:
Mak: półtorej szklanki maku pół szklanki cukru pół szklanki miodu naturalnego solidna łyżka masła 100 gram bakalii: rodzynek
migdałów
orzechów włoskich
daktyli etc Kluseczki: 1/4 szklanki wody pół szklanki mąki 2-3 łyżki masła 3 jajka odrobina soli (mniej wiecej na czubek łyzki stołowej)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mak - zalewamy mak zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny, a nastepnie zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy mak, dodajemy cukier i miód i mielimy dwa razy maszynką do mielenia. Po zmieleniu dodajemy bakalie i mieszamy Kluskeczki - wodę zagotowujemy z masłem, dodajemy mąkę a następnie energicznie mieszamy. Studzimy a potem wbijamy jajka i solimy masę. Nabieramy malutkie kluseczki łyżką i zsuwamy do wrzącej i osolonej wody. Po ugotowaniu kluseczek mieszamy je razem z makową masą i podajemy na stół. Smacznego
Wszystkie przepisy