Składniki:
kilka cytryn
wyciskarkę do cytrusów
cukier lub miód
wodę
pół kilo truskawek
sitko do przecierania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Wyciśnij sok z cytryn. Odmierz 3 razy ponad 8 porcji wody niż masz soku z cytryn (np. jeżeli masz 1/2 szklanki soku z cytryny to potrzebujesz 1 1/2 szklanki wody. Wsyp do wody cukier (ok.pół szklanki) lub wlej miód - trudno tu podać właściwą ilość cukru lub miodu, bo zależy od tego czy chcesz by lemoniada była bardziej lub mniej słodka. Wymyj truskawki, oderwij szypułki i rozgnieć na miazgę w mikserze. Przetrzyj miazgę truskawkową przez sito aby pozbyć się pesteczek. Wlej ją do wody z cukrem/miodem. Dodaj sok z cytryn. Spróbuj czy nie potrzeba ponad 8 porcji cukru lub miodu do smaku. Wrzuć kilka kostek lodu, lub wstaw lemoniadę do lodówki.
Wszystkie przepisy