Składniki:
makaron nitki: 40 dag
wiśnie: 40 dag
biały ser: 25 dag
masło: 2 łyżki
śmietana 18%: 1 szklanka
cukier puder: 3 łyżki
cukier: 3 łyżki
cukier waniliowy
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Świeże wiśnie dokładnie umyć, odsączyć na sicie, aż wyschną, a następnie usunąć ogonki, które pozostały i wydrylować. Następnie wiśnie ułożyć w misce, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać dokładnie, by cukier otoczył owoce i odstawić, aż puszczą sok. Makaron nitki (lub inny według uznania) ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z masłem. Tłusty, biały ser rozdrobnić za pomocą widelca. Zamiast twarogu można użyć także serka mascarpone, ale ma on sporą zawartość kalorii, więc nie nadaje się dla osób będących na diecie. Śmietanę 18% wymieszać z sokiem, który puściły wiśnie, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Makaron wymieszany z masłem wyłożyć na talerze, posypać białym serem i zwykłym cukrem, następnie nałożyć wiśnie z cukrem waniliowym i wylać na danie śmietankowo-wiśniowy sos. Zamiast wiśni można użyć innych owoców, na przykład malin.
Wszystkie przepisy