Składniki:
50 dkg maku
25 dkg masła lub margaryny
30 dkg bakalii (rodzynek
orzechów
skórki pomarańczowej
suszonych śliwek
moreli
fig
daktyli)
3 jaja
skórka z jednej cytryny
3 łyżki miodu
5 bułek z poprzedniego dnia
pół litra mleka
cukier.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mak namoczyć w mleku na 24 h. Potem sparzyć i zemleć trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Tłuszcz stopić i gorący wylać na zmielony mak. Dodać surowe żółtka, miód i skórkę cytrynową, bakalie i wszystko wymieszać. Bułkę pokroić w kostkę i zalać gorącym mlekiem. Gdy nasiąknie, wymieszać z makiem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z całością. Doprawić cukrem.
Wszystkie przepisy