Składniki:
Ciasto: 15 dag mąki 1/3 kostki masła (ok. 7 dag) ok. 1,5 - 2 łyżki cukru pudru

jajo l
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany. Masa makowa: 20 dag maku

2 szklanki mleka
12 dag masła

10 dag miodu

2 żółtka
3 łyżki cukru

kieliszek rumu
pół laski wanilii l
5 dag posiekanych migdałów
orzechów włoskich i laskowych
5 dag rodzynków
5 pokrojonych fig
czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Słowa kluczowe
mak
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Zimne masło starannie posiekać z mąką. Dodać jajo, śmietanę, cukier, znów dobrze posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić na ok. 60 min do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty szerokości 1-1,5 cm i długości 10 cm, ułożyć w natłuszczonej formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, aż nabiorą złotego koloru (ok. 15 min). Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, po czym przecedzić przez gęste sito i trzykrotnie zemleć. Rodzynki opłukać, sparzyć, odsączyć. Miód podgrzać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać posiekane bakalie, wanilię, skórkę pomarańczową i miód, dokładnie wymieszać z makiem i rumem, schłodzić. Podawać z kruchymi łamańcami
Wszystkie przepisy