Składniki:
Na ciasto: 300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany

Na polewę: 400 g czekolady
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła
bakalie do przybrania: np. migdały
orzechy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Na tortownicy posiekać dokładnie masło z mąką i cukrem, dodać żółtko oraz śmietanę, zagnieść ciasto na grubość pięciu milimetrów. Ułożyć w formie, nakłuć widelcem i piec w temp. 200 stopni. Czekoladę roztopić na parze, dodać śmietankę, masło i gotować na małym ogniu przez około 15 min., dokładnie mieszając. Masę wylać na spody , udekorować bakaliami.
Wszystkie przepisy