Składniki:
25 dag makaronu łazanki
jeden brokuł (ok. 50 dag)
40 dag pieczarek
1 cebula

1/2 kostki masła
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron łazanki gotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować zimną wodą. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Cukier sprawi, że brokuły zachowają ładny zielony kolor. Również gotowanie na parze pozwala na osiągnięcie takiego efektu. Brokuły z wody odcedzić, odłożyć kilka ładnych różyczek, a resztę zblendować lub rozgnieść za pomocą widelca. Masło roztopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć na patelnię z masłem i cebulą. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Połączyć z rozgniecionymi brokułami, wymieszać dokładnie. Do masy brokułowi-pieczarkowej wsypać pieczarki i wymieszać. Przełożyć na talerze i udekorować różyczkami brokułu. Zamiast makaronu łazanki można użyć także dowolnego makaronu, np. rurki czy kokardki.
Wszystkie przepisy