Składniki:
filet z łososia ze skórą: 1 sztuka ok. 20cm długości
pomidor: 1 duża sztuka
marchewka: 2 sztuki
szczypiorek z cebulka: 2-3 sztuki
białe wino: 200 ml
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Dwa głębokie talerze wyłożyć dużymi prostokątami folii aluminiowej. Na spód ułożyć po dwa, centymetrowej grubości plastry pomidora. Filet z łososia przekroić na pół i ułożyć na pomidorach skórą do dołu. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch ułożyć pokrojone w słupki marchewki i cebulki oraz posiekany szczypiorek. Delikatnie polać porcje łososia winem. Zawinąć folię do góry, tak aby wino się nie rozlało. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut.
Wszystkie przepisy