Składniki:
1 pęczek bazylii
50 dag makaronu

1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku

1/2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka kremówki

1/2 szklanka oliwy
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i zahartować zimną wodą. Skropić lekko oliwą z oliwek. Bazylię i natkę pietruszki umyć, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i posiekać. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Orzechy włoskie zetrzeć lub posiekać drobno. Bazylię i natkę pietruszki zmiksować z przeciśniętym czosnkiem startymi orzechami, startym parmezanem i oliwą na gładką masę. Wlać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku. Ciepły makaron wyłożyć na talerze i polać sosem Pesto. Udekorować listkami świeżej bazylii. Jeśli makaron wystygnie w czasie przygotowania sosu, to należy go przelać wrzątkiem, aby się ogrzał. Sosu Pesto nie powinno się gotować ani nawet podgrzewać, bo świeża bazylia będzie miała gorzkawy smak. Aby urozmaicić sos Pesto można dodać także suszone pomidory. Pesto można przechowywać w lodówce około 3 dni po przygotowaniu.
Wszystkie przepisy