Składniki:
makaron łazanki: 25 dag
biała kapusta: 1/2 główki
cebula: 2 sztuki
chudy wędzony boczek: 20 dag
kiełbasa: 2 sztuki
przyprawy: liście laurowe
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody. Gotować, aż będzie miękka. Odcedzić i pozostawić na sicie, aby kapusta dobrze się odsączyła. Cebule obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i lekko podsmażyć, następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się wędlina zarumieni. Dodać cebulę, lekko posolić i często mieszając, smażyć, aż cebula będzie miękka. Dobrze odciśniętą kapustę wymieszać z przesmażoną cebulą, kiełbasą i boczkiem. Dodać zahartowany makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15- 20 minut. Do łazanek można dodać także grzyby, przesmażone pieczarki, a zamiast białej kapusty użyć kiszonej.
Wszystkie przepisy